نیمه شعبان مصادف با سالگرد میلاد امام زمان علیهالسلام، امام دوازدهم شیعیان است که در دوران غیبت امام مهربانی است. برخی احادیث، شب نیمه شعبان را پس از شب قدر برترین شبها میدانند. در این شب شیعیان به شبزندهداری به سر میبرند و جشن و سرور برپا میکنند. ما در مجمع نکوداشت غدیر این مبحث را بررسی کردیم.
فضیلتهای نیمه شعبان
حدیثی از امام جعفر صادق علیهالسلام نقلشده که از امام محمدباقر علیهالسلام در مورد اهمیت نیمه شعبان پرسیده شد؛ ایشان فرمودند نیمه شعبان پس از شب قدر بهترین شب است. در آن شب پروردگار به بندگان خود، بخشش عطا میکند و ایشان را به بزرگی خودش میآمرزد. پس به نزدیکی به پروردگار در شب نیمه شعبان تلاش کنید، زیرا شبی است که پروردگار سوگند فرموده به ذات مقدس خود که نیازمندی را از درگاه خود نراند تا زمانی که بخشش گناهی را درخواست نکند.
نیمهشبان شبی مانند شب قدر
نیمه شعبان شبی است که میلاد باسعادت حضرت مهدی عجلاللهتعالیفرجهالشریف در سحرگاه نیمه شعبان در سال دویست و پنجاهوپنج در سامرا اتفاق افتاده است و پروردگار آن را از برای ما مشابه شب قدر برای پیامبر صلیاللهعلیهوآله قرارداده است پس تلاش کنید در راز و نیاز به درگاه پروردگار که باعث افزایش فضیلت این شب میگردد.

اعمال نیمه شعبان چیست؟ در شب نیمه شعبان اعمالی سفارش شده که عبارتاند از:
غسل کردن:
بر اساس حدیثی که از امام صادق علیهالسلام نقلشده موجب تخفیف در گناهان میشود.
شبزندهداری یا احیاء:
شبزندهداری در این شب همراه با نماز و دعا و توبه است. در حدیثی که حضرت علی بن ابیطالب علیهالسلام از پیامبر صلیاللهعلیهوآله نقلشده: زمانی که شب نیمه شعبان رسید تا آنجا که میشود روزه بگیرید و عبادت کنید، چراکه از ابتدا تا انتهای این شب، از جانب پروردگار ندا میآید آیا توبهکنندهای هست که از آمرزش طلبد، تا گناهان او را بیامرزم؟ آیا کسی هست که طلب روزی کند و من روزی او را گسترش دهم؟ »
خواندن زیارت امام حسین علیهالسلام : در حدیث است که خواندن زیارت امام حسین علیهالسلام در شب نیمه شعبان موجب آمرزیده شدن گناهان میشود.
خواندن دعای کمیل:
روایت است که امیرالمومنین علیهالسلام در شب نیمه شعبان، این دعا را به کمیل آموزش دادند.
به مناسبت میلاد باسعادت امام زمان علیهالسلام، جشنهای بزرگی بین شیعیان در اقصی نقاط دنیا از جمله ایران و مسجد جمکران و در عراق و کربلا و… برگزار میشود. روز نیمه شعبان در تقویم رسمی ایران بهعنوان روز جهانی مستضعفان نامگذاری شده و تعطیل رسمی است. در نیمه شعبان مردم با پخش شیرین و شربت، آذینبندی خیابانها و برپایی ایستگاه صلواتی، این روز مبارک را جشن میگیرند.

جشن نیمه شعبان را چگونه برگزار کنیم؟
مجمع نکوداشت غدیر سالهاست روز نیمه شعبان را جشن میگیرد در اینجا راهکارهایی برای برپایی باشکوهتر جشنهای نیمه شعبان ارائه میکنیم:
۱- به بیمارستانها سر بزنید:
روز و شب نیمه شعبان را اکثرا شاد هستیم ولی خبر نداریم که در بیمارستانها افرادی هستند که سلامتی خودشان را پیدا نکردهاند برای همین نمیتوانند در جشن شرکت کنند ما پیشنهاد میکنیم به دیدار این افراد بروید و در شادی خودتان سهیمشان کنید. اگر دوست دارید این پروژه شرکت کنید حتما پروژه نبض را با دقت مطالعه کنید. در این پروژه ما پک هایی را به بیماران و کادر درمان هدیه میدهیم برای تهیه این پکها کلیک کنید.
۲- نذری بدهید:
میتوانیم در پخش نذری نوآوری داشته باشیم. بهعنوانمثال بهجای شیرینی و شربت ، بستنی یا هندوانه پخشکنیم و اگر دوست دارید این کارهای خداپسندانه شرکت کنید حتما در پروژه بذر که برای کمک به نیازمندان ایجاد شده شرکت کنید.
۳- استوری بگذارید:
اگر توان ادیت با برنامههای پریمیر در ویندوز یا اینشات در تلفن همراه یا نرم افزارها دیگر ادیت فیلم و عکس را داشته باشید میتوانید تولیدات رسانهای انجام بدهید که هم خودتان استفاده کنید و هم در فضای مجازی قرار دهید تا بقیه بتوانند از این فایلها استفاده کنند.
۴- به دیدار خانواده شهدا بروید:
این روزها خانواده شهدا میتواند انتخاب خوبی برای تقسیم کردن شادی خودمان باشند این خانواده ها چشم به راهند تا یادشان کنیم ما در پروژه وارث به دیدار این خانوادهها مشرف میشویم و ایام را به آن بزرگواران تبریک یا تسلیت عرض میکنیم. اگر شما هم دوست دارید میتوانید با ما همراه باشید برای اطلاع دقیق از این پروژه حتما به صفحه وارث وارد شوید.
۵- نصب پرچم و آذین بندی:
پرچمهای مزین به نام امام زمان علیهالسلام بهصورت امانی برای نصب بر روی بالکنها و سر درب منازل توزیع کنیم برای خرید این پرچم ها می توانید به سایت خدمتگزاران مراجعه کنید.
۶- جشنواره غرفهای:
برای انتقال معارف اهل بیت علیهم السلام غرفههایی برای توزیع عکس و پوستر با موضوع مهدویت ایجاد کنیم در داخل این غرفه ها میتوانیم جشنهایی مناسب کودکان و یا مسابقاتی با موضوع کتابخوانی یا نقاشی برای کودکان برپا کنیم.
نکته مهم در برگزاری مراسم این است که برای دیگران مانند خودروهای عبوری، عابرین پیاده و همسایگان، ایجاد مزاحمت نکنیم.
فراموش نکنیم برگزاری مراسم برای ائمه معصومین علیهالسلام چه در مراسم میلاد و چه در مراسم عزای ایشان را با رعایت اصول دینی انجام دهیم. ظاهر هیات و جشن برای ائمه بهخصوص امام زمان عجلاللهتعالیفرجهالشریف باید رنگ و بوی معنوی داشته باشد.

جشن برای کودکان را چگونه برگزار کنیم؟
الف- تزئین خانه برای جشن مانند زدن نقاشی به دیوار یا تزیین درب خانه
ب- تهیهی خوراکیهای کودکانه مانند تهیه کیک که بر روی آن عبارت و پیامی مبنی بر ولادت امام زمان علیه السلام مبارک نوشتهشده باشد.
ج – گفتن و شنیدن شعر و داستان برای کودکان با موضوع امام زمان علیهالسلام
د- مسابقه برای کودکان در قالب مسابقه یا کشیدن نقاشی با موضوع غیبت امام زمان علیهالسلام.
ه- اهدای جایزه وعیدی به کودکان.
نتیجهگیری:
روز نیمه شعبان مصادف با سالگرد میلاد امام زمان عجلاللهتعالیفرجهالشریف، امام دوازدهم شیعیان است و روز پربرکتی است که برخی احادیث آن را بهترین شب پس از شب قدر نامیدهاند. در شب نیمه شعبان اعمال بسیاری توصیهشده که ازجمله آنها غسل، شبزندهداری و دعای کمیل است. جشنهای نیمه شعبان در بین شیعیان در کشورهای ایران و عراق و ازجمله در کربلا و مسجد جمکران برگزار میشود. روز نیمه شعبان در تقویم رسمی ایران روز جهانی مستضعفان نامگرفته و تعطیل رسمی است. در این روز سرنوشت رقم میخورد و پروردگار در این شب، نعمتهای بسیاری را به بندگانش ارزانی میدارد.