اطلاعرسانی یکی از وظایف اصلی رسانهها است، در کنار آن انتشار محتواهایی بهمنظور فرهنگسازی و تبیین رویدادهای مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و مذهبی بخش دیگری از وظایف آنها به شمار میرود.
امسال همزمان با آغاز دهه ولایت مجمع نکوداشت غدیر پروژههای متعددی را اجرا کرد که بازتاب خوبی در رسانهها به دنبال داشت، اینجا سعی داریم مروری بر بازتاب اقدامات مجمع نکوداشت غدیر در رسانه ها داشته باشیم.

مجمع نکوداشت غدیر در رسانه ها
در روایات متعدد و معتبر از غدیر خم با عناوینی چون عیداللهالاکبر یاد میشود که نشان از اهمیت آن نه صرفاً بهعنوان یک روز مبارک دارد؛ بلکه غدیر یک نقطه طلایی در تاریخ اسلام است. در اهمیت بیان واقعه غدیر خم همین بس که تبلیغ و ترویج آن بر همگان واجب است و هر فرد به میزان وسع خود باید در این مسیر گام بردارد.
آنچه در بطن غدیر وجود دارد پیوند ابدی آن با ولایت حضرت علی (ع) است و ازآنجاکه همواره «علی با حق است و حق با علی» پس غدیر هم حقی است که باید برای احیای آن در هر زمان و مکان با شکیبایی و پشتکار تلاش کرد. کلیدواژه ولایت از نهضت سرخ امام حسین (ع) تا قیام سبز حضرت حجت بن حسن (عج) را در بر میگیرد.
در سالهای اخیر با گسترش رسانهها رویکرد تازهای در تبلیغ غدیر شکلگرفته است و رسانهها بیش از گذشته به بیان جنبههای مختلف این واقعه تاریخی میپردازند. مجمع نکوداشت غدیر در راستای انجام رسالت تبلیغ و تبیین غدیر خم پروژههای متعددی را در سال جاری تعریف و اجرا کرده است. با توجه به این که مخاطبان غدیر طیف گستردهای را در بر میگیرد، نیاز است بهمنظور اثرگذاری بیشتر و بهتر، پروژههای مختلفی مناسب با بازههای سنی متعدد تعریف شود که این اقدامات توسط مجمع نکوداشت غدیر در سال ۱۴۰۱ انجام شد.
پیش از فرارسیدن روز عید غدیر و در دهه ولایت برنامههای مجمع نکوداشت غدیر در یک نشست خبری تشریح و در رسانههای متعدد سراسری و استانی منتشر شد. رسانهها با پوشش خبری و گزارش تصویری در مسیر اطلاعرسانی پروژهها، مجمع نکوداشت غدیر را یاری کردند؛ این رسانهها هر یک به فراخور زمان و موضوعاتی که به آن پرداختند سعی کردند با اطلاعرسانی در تبلیغ و ترویج غدیر دِین خود را ادا کنند.
رسانههای سراسری
خبرگزاری صداوسیما در بخش استانی خراسان رضوی در خبری به نقل از مدیرعامل مجمع نکوداشت غدیر بخشی از برنامههای این مجموعه را که همزمان با دهه ولایت اجرا میشد، تشریح کرد. تهیه و توزیع بستههای معیشتی به نیابت از حضرت زهرا (س) به همراه بستههای فرهنگی و بیان معارف علوی برای اقشار کمتر برخوردار جامعه از جمله برنامههایی بود که برای ایام غدیر در مشهد تدارک دیده و اجرا شد.
در ادامه باشگاه خبرنگاران جوان نیز با اشاره به برنامههای ۲۲گانه بزرگداشت غدیر در مشهد مقدس، برگزاری دو همایش ویژه ائمه جماعاتِ مساجد در راستای ترویج پیام غدیر و فراهمکردن حداقل امکانات برای اجرای جشنهای ایام غدیر در مساجد محلهها را مهم دیده و به آن پرداخته است.
در خبرگزاری مهر برپایی جشن غدیر در ۴۰ نقطه مشهد مقدس و توزیع ۳۰ هزار پُرس غذا بین مردم از برنامههایی بود که درباره آن اطلاعرسانی شد.
برگزاری برنامههایی برای ناشنوایان، طراحی استیکرهایی جذاب برای خودروها و برگزاری کارناوال شادی در روستاها از جمله اقداماتی بود که خبرگزاری ایرنا به آن پرداخته است.
خبرگزاری ایسنا ضمن اشاره به پیشینه مجمع نکوداشت غدیر به بیان برنامههای این مجموعه پرداخته است. برپایی سفره احسان علوی، پروژه نبض و پزشکان از مواردی یاد شده در این خبر است.
در خبرگزاری برنا ساخت و تولید فیلم کوتاه و نمایش برای روشنگری درباره عید سعید غدیر و حواشی آن از جمله اقدامات برجسته انجام شده در دهه ولایت دانسته است.
خبرگزاری ایلنا نیز با بیان برخی اقدامات و برنامههای مجمع نکوداشت غدیر، مانند: طراحی سایت «ما و غدیر»، برگزاری جشن غدیر در فضای مجازی و توزیع ۲ هزار اِلمان برای پاسداری غدیر بین پزشکان شهر مشهد به پوشش نشست خبری این مجموعه پرداخته است.

گزارش تصویری نشست مجمع نکوداشت غدیر در رسانه ها
خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) به اهداف برگزاری برنامههای ۲۲گانه مجمع نکوداشت غدیر از زبان مدیر روابطعمومی این مجموعه پرداخته است؛ «مهدی عنایتی، مدیر روابطعمومی مجمع نکوداشت غدیر گفت: اعضا گرد هم آمدهاند تا در چارچوب شرع مقدس اسلام، بهصورت مجموعهای شناخته شده، هدفدار، همدل و متخصص به فعالیت تخصصی فرهنگی در قالب مشاوره و اجرای مراسم مذهبی برای مخاطبان دانشجو و دانشگاهی اقدام کنیم. هدف ما رساندن پیام وجود حجت حاضر و تمسک به آن پیشوای الهی بهعنوان وارث غدیر، درخواست دعا برای فرج آن حضرت و ترویج مفهوم ولایت و امامت با ابزارهای مختلف تبلیغی است تا با معادلسازی و تربیت نیروی متخصص و متعهد برای استمرار این فعالیت وسیع و عمیق منجر شود.»
این رسانه در خبر دیگری بهضرورت امربهمعروف و نهیازمنکر که دغدغه امروز جامعه است اشاره کرده است. حسین فلاح در نشست خبری گفت: «مفهوم امربهمعروف و نهیازمنکر در جامعه بهدرستی منتقل نشده، سر در بدن حکم حیات را دارد، لذا وقتی از سر در یک موضوعی صحبت میشود، یعنی مهمترین موضوع و اصل است.» ایکنا با انتخاب تیتر «ابلاغ پیام غدیر، رأس امربهمعروف و نهیازمنکر» این موضوع را مهم دانسته است.
همچنین در راستای تبیین و ترویج غدیر ایکنا گفتوگویی با حسین فلاح در کسوت پژوهشگر نهجالبلاغه ترتیب داد و به اشتراکات مسلمانان در بحث غدیر و شأن نزول آیه «سئل سائل»پرداخته است. همچنین در این گفتوگو به واقعه غدیر بهعنوان یکی از وقایع تاریخی مشترک میان شیعه و سنی اشاره شده که میتواند موجب وحدت باشد نیز اشاره شده است.
پوشش خبری دیگری از مجمع نکوداشت غدیر در رسانه ها توسط خبرگزاری ایکنا منتشر شده است که به شکلی در راستای پروژه نبض انجام شده و ضمن عیادت از بیماران و کادر درمان در ۱۵ بیمارستان مشهد مقدس، پنج هزار بسته نبات و شکلات نیز به همت گروه جهادی غدیر به آنان اهدا شده است.
طرح وارث که برای قدردانی از فداکاری و از خودگذشتگیهای خانواده شهدا شکلگرفته از برنامههای مورد اشاره جامجم آنلاین است، همچنین ارائه آموزشهایی برای تاکسیرانان بهمنظور انتقال پیام غدیر به مردم هم از دیگر برنامههایی بود که این رسانه آن را مهم دانسته است.
پایگاه خبری رویداد ایران پس از بیان پیشینه مجمع نکوداشت غدیر و برنامههای تدارکدیدهشده توسط این مجموعه، به اهداف کلان این مجمع از زبان مهدی عنایتی، مدیر روابطعمومی پرداخته است، در متن خبر آمده: «چهار هدف کلان مؤسسه مجمع نکوداشت غدیر شامل رشد همهجانبه نیروها، اجرای فعالیتهای تبلیغی سالم در دانشگاهها، استقلال مالی و تشکیل کلاسهای تربیتی است.»
پایگاه خبری اقتصاد آینده گزارش خبری با عنوان «عیدالله الاکبر در مشهدالرضا (ع)» منتشر کرده است که در این گزارش به انعکاس سخنان جعفر رئیسان زاده – معاون خدمات اجتماعی بنیاد کرامت رضوی، حسین فلاح – مدیرعامل مجمع نکوداشت غدیر و علیاکبر گل ختمی – عضو انجمن کتابخانههای عمومی شهر مشهد پرداخته است.
پس از مرور انعکاس اقدامات مجمع نکوداشت غدیر در رسانه های سراسری، حال نوبت به رسانههای استانی و محلی میرسد.

مَنْ کُنْتُ مَوْلَاهُ فَهَذَا عَلِیٌّ مَوْلَاهُ
رسانههای استانی و محلی
خبرگزاری رضوی ضمن پوشش نشست خبری مدیرعامل مجموعه به بیان برنامههای نکوداشت غدیر پرداخته است که تولید موشنگرافیک با موضوع غدیر و دیدار با خانوادههای شهدای سادات بخشی از این برنامهها بود.
شهرآرا نیوز با اشاره به اهمیت ترویج غدیر به بخشی از سخنان مدیرعامل مجمع نکوداشت غدیر پرداخته است: «حسین فلاح در نشست خبری گفت: پیامبر اسلام (ص) بر ما واجب کردند که هر کس پیام غدیر را دریافت کرد باید به دست دیگران برساند.» همچنین در ادامه ضمن تشریح برنامههای تدارکدیدهشده به طرح قلک نیز اشاره کرده است، در این پروژه قلکهایی توزیع میشود و بهصورت فصلی قلکهای حامیان دریافت میشود.
پایگاه خبری مشهد رخداد علاوه بر تشریح برنامههای مجمع نکوداشت غدیر برای دهه ولایت و عید غدیر، به نقل از مدیرعامل مجموعه به چگونگی تأمین مالی برنامهها نیز اشاره کرده است، در متن خبر آمده: «ما سه روش درآمدزایی داریم، نذر غدیر که ۲ هزار خانواده مشهدی عضو هستند، طرح نویسی پروژهها و انتخاب توسط خیرین و صله به امام زمان (عج) که در سطح کشور اجرایی میشود و از مبالغ کوچک تا ۱۱۰ هزار تومان کمک میکنند.»
پایگاه خبری سردبیر پرس نیز مانند دیگر رسانهها به بخشی از برنامههای مجمع نکوداشت غدیر پرداخته؛ برگزاری جشنهای سیار در روستاها و برپایی سفره احسان در روز عید غدیر را مهم دیده است.
پایگاه خبری خط شرق با انتشار ۱۳ عکس از نشست خبری مدیرعامل و مدیر روابطعمومی مجموعه به پوشش خبری این برنامه پرداخته است.
وبسایت پاسخکده با انتشار متن خبر نشست به نقل از ایرنا، در خصوص برنامههای مجمع نکوداشت غدیر اطلاعرسانی کرده است.
در ادامه حساب کاربری nazre.ghadir در وبسایت ویدیوز موشنگرافیکی با عنوان «نظام ارزشی – موشن غدیر ۱۴۰۱» که توسط مجمع نکوداشت غدیر تهیه شده را منتشر کرده است.
وبسایتهای میر نیوز و خبر کاوی که صرفاً بهصورت خبرخوان فعالیت دارند، خبر نشست خبری مجمع نکوداشت غدیر در رسانه ها را به نقل از خبرگزاریهای مهر و ایکنا بازنشر کردهاند.
پایگاه خبری خودنویس نیوز نیز خبر نشست را به نقل از خبرگزاری ایلنا منتشر کرده و به بیان برنامههای ۲۲گانه مجموعه در روز عید غدیر و دهه ولایت پرداخته است.
وبسایت خبرخوان نیوزین، خبر منتشر شده در خبرگزاری مهر را باز نشر کرده است.
سخن آخر
در این مقاله سعی شد با مروری اجمالی بر اقدامات مجمع نکوداشت غدیر در رسانه ها داشته باشیم، تبیین و ترویج غدیر بر همگان واجب است و اطلاعرسانی در این حوزه بخشی از وظایف رسانهها بهعنوان تأثیرگذاران بر جامعه است.